Ar Jūs kas girdėjot, spalio 1 Nacionalinė naminių sausainių
diena?? Nors jau ir praėjo, tikiu, niekas nesipriešins idėjai švęsti visą
mėnesį. Nes sausainiai... Tai juk magija! Virtuvės ritualas, sušildantis ne tik virtuvę, bet ir žmonių
širdis. Banalu pasakytumėt? Bet kai mažieji šokinėja aplinkui su mini kočėlais
ir formelėmis, o ore sklando miltų debesis ir cinamono kvapas, nu tikrai, tiesiog negali
nesišypsoti.
O dar, ar esate girdėję, kad sausainiai sukurti, kai buvo
norima sužinoti ar orkaitė įkaitusi?? Ir kad iš pradžių jie buvo visai
nesaldūs ir naudojami kaip tobulas kelionių palydovas, mažame masės kiekyje
laikantis didelę energetinę vertę? Aš irgi ne.
Bet jei jau viską perskaitę užsimanėt kišti nosį į virtuvę, pametėsiu Jums porą idėjų. O kitaip sakant duosiu "paragauti" pačių žymiausių
pasaulio sausainių...
Ispanijoje - migdolinis gardėsis panellet. Visi panellet gali būti skirtingų formų, tačiau visi būtinai turi būti pagaminti iš marcipano.
Olandija žymi savo saldžiais vafliais, perteptais karamele, stroopwafel. Skaniausias būdas jais pasilepinti: vafliu uždengti arbatos puodelį, o karamelei suminkštėjus, mėgautis.
Švedai – plonais imbieriniais sausainiais pepparkakor. Vieni skaniausių, kokius ragavau, pirkti "Tiger" parduotuvėje.
Vokiečiai neatsilieka. Garsūs taip pat imbieriniai – lebkuchen ir
pfefferkuchen. Kuo šie skiriasi nuo Švediškųjų? Storesni. O jei dar paprasčiau tariant - lebkuchen - kaip mūsiškiai meduoliai.
Škotiški shortbreads - tai pailgi sviestiniai sausainiai. Škotai pamėgo iš jų daryti "sausainių sumuštinius". Shotbreads padengiami karamele, o ant viršaus dar plonu sluoksniu įsitaisęs juodas šokoladas. Nerealus gardėsis.
O lietuviai? Tikrai lietuviškų sausainių tikriausiai
nerastume, bet kuo garsėjame - tai naminiais, grybukais ir sausainiais „riešutas“.
Tad jeigu kepti sausainius, tai pačius žymiausius! Milijoninės tautos patikrino, tad ar
verta abejoti? O pati… O aš jau pradėjau svajoti, kaip kurią nors dieną į orkaitę patupdysiu krūvą shortbread, dar porą amerikietiškų cookie’ių ir kada nors perprasiu
prancūzų konditerijos šedevrą – macaroons..
Kvapniausių rudens kepinių,
Rūta
Šaltinis: "Šeimininkė" Nr. 39.
Aš dar prie mūsų sausainių priskirčiau sausainius Vilnius :))
AtsakytiPanaikintiTeisingai! Kaip galėjau pamiršti pačius skaniausius Vilniaus sausainius!
PanaikintiNamie gaminti Macrons tai patys skaniausi!
AtsakytiPanaikinti