25.10.14

GARDŽIAUSI SAUSAINIAI ŠILTIEMS RUDENS VAKARAMS


Ar Jūs kas girdėjot, spalio 1 Nacionalinė naminių sausainių diena?? Nors jau ir praėjo, tikiu, niekas nesipriešins idėjai švęsti visą mėnesį. Nes sausainiai... Tai juk magija! Virtuvės ritualas, sušildantis ne tik virtuvę, bet ir žmonių širdis. Banalu pasakytumėt? Bet kai mažieji šokinėja aplinkui su mini kočėlais ir formelėmis, o ore sklando miltų debesis ir cinamono kvapas, nu tikrai, tiesiog negali nesišypsoti.

O dar, ar esate girdėję, kad sausainiai sukurti, kai buvo norima sužinoti ar orkaitė įkaitusi?? Ir kad iš pradžių jie buvo visai nesaldūs ir naudojami kaip tobulas kelionių palydovas, mažame masės kiekyje laikantis didelę energetinę vertę? Aš irgi ne.

Bet jei jau viską perskaitę užsimanėt kišti nosį į virtuvę, pametėsiu Jums porą idėjų. O kitaip sakant duosiu "paragauti" pačių žymiausių pasaulio sausainių...

Prancūzijos tradiciniai, neabejotinai, macarons


Italijoje – džiūvesėlio pusbrolis – biscotti.

Ispanijoje - migdolinis gardėsis panellet. Visi panellet gali būti skirtingų formų, tačiau visi būtinai turi būti pagaminti iš marcipano.


Olandija žymi savo saldžiais vafliais, perteptais karamele, stroopwafel. Skaniausias būdas jais pasilepinti:  vafliu uždengti arbatos puodelį, o karamelei  suminkštėjus, mėgautis.


Amerika – gerai visiems žinomais sausainiais su šokolado gabaliukais.


Švedai – plonais imbieriniais sausainiais pepparkakor. Vieni skaniausių, kokius ragavau, pirkti "Tiger" parduotuvėje.


Vokiečiai neatsilieka. Garsūs taip pat imbieriniai – lebkuchen ir pfefferkuchen. Kuo šie skiriasi nuo Švediškųjų? Storesni. O jei dar paprasčiau tariant - lebkuchen - kaip mūsiškiai meduoliai.


Škotiški shortbreads - tai pailgi sviestiniai sausainiai. Škotai pamėgo iš jų daryti "sausainių sumuštinius". Shotbreads padengiami karamele, o ant viršaus dar plonu sluoksniu įsitaisęs juodas šokoladas. Nerealus gardėsis.


Klevo formos sausainukai su klevų sirupu, kaip ne keista, garsūs Kanadoje.


Australiški bikki, panašūs į granolą


Austrijoje garsūs anyžių skonio baisiausiai puošnūs springerle.


O lietuviai? Tikrai lietuviškų sausainių tikriausiai nerastume, bet kuo garsėjame - tai naminiais, grybukais ir sausainiais „riešutas“.


Tad jeigu kepti sausainius, tai pačius žymiausius! Milijoninės tautos patikrino, tad ar verta abejoti? O pati… O aš jau pradėjau svajoti, kaip kurią nors dieną į orkaitę patupdysiu krūvą shortbread, dar porą amerikietiškų cookie’ių ir kada nors perprasiu prancūzų konditerijos šedevrą – macaroons..

Kvapniausių rudens kepinių,
Rūta

Šaltinis: "Šeimininkė" Nr. 39.

3 komentarai:

  1. Aš dar prie mūsų sausainių priskirčiau sausainius Vilnius :))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Teisingai! Kaip galėjau pamiršti pačius skaniausius Vilniaus sausainius!

      Panaikinti
  2. Namie gaminti Macrons tai patys skaniausi!

    AtsakytiPanaikinti